Pagini

Devoratori Online

luni, 25 martie 2013

Interviu cu regizorul Harmony Korine



spring_breakers_ver15_xxlg
Johannes Bonke a luat cateva interviuri regizorului Harmony Korine si actorilor James Franco,Selena Gomez,Vanessa Hudgens,Ashley Benson si Rachel Korine despre pelicula Spring Breakers.

Interviu cu regizorul:

JB:Cum ti-a venit ideea de a face acest film?

HK:Aveam in minte imaginea unor fete cu pistoale,in costume de baie si m-am intrebat unde ai putea intalni asa ceva?Singurul raspuns care mi-a venit a fost vacanta de primavara.Aceasta a fost ideea initiala,care apoi s-a transformat in ceva mai sumbru si mai periculos.

JB:Multe din filmele tale sunt inspirate din cultura Americana si actiunea se petrece in orase tipice pentru aceasta.De ce ai ales St. Petersburg ca locatie de filmare?

HK:Desi nu este o destinatie frecventa pentru vacanta de primavara e un loc interesant din punct de vedere vizual sicare emana energie.N-am vrut sa filmez in Miami sau in alt loc binecunoscut ,deoarece nu ma interesa aspectul turistic ,ci strazile laturalnice,casele in ruina,cartierele rau famate si oamenii care traiesc in ele.Exista multe asemenea locuri in America ,care-ti dau un sentiment ciudat ,parca toata lumea fuge de ceva sau se ascunde de cineva.

JB:Te rog sa ne spui mai multe despre cum ai ales distributia si de ce ai decis sa lucrezi cu James Franco si Selena Gomez,de exemplu.Cine a fost primul actordistribuit?

HK:James Franco,apoi fetele.Vorbisem mai demult cu James sa facem un film impreuna.De obicei intai scriu scenariul si apoi il dau celorlalti sa-l citeasca .De dat aaceasta am scris o ciorna in timpul vacantei de Craciun si i-am trimis-o lui James intrebandu-l daca i-ar placea sa joace personajul.Mi-a raspuns imediat afirmativ.Eram foarte entuziasmat de scenariu si de personaje ,asa ca am luat imediat avionul spre Florida,chiar in timpul vacantei de primavara ,si am finalizat scenariul intr-o camera de hotel.Apoi ma distribuit celelalte roluri.

JB:Se pare ca iti place sa lucrezi cu membrii familiei,Rachel este sotia ta.

HK:Da,imi place sa implic oameni interesanti si care imi pot fi alaturi.Este si o chestiune de incredere,lucrez cu oameni care stiu ca inteleg ce vreau de la ei si ce fel de film imi doresc sa iasa.

JB:Se pare ca acesta a fost o "experienta eliberatoare" pentru actori,mai ales pentru tinerele actrite.A fost important ca acestea sa abia reputatia si aspectul unor "fete cuminti" ,cum este cazul Selenei Gomez si Vanessei Hudgens?

HK:Absolut,este cel mai grozav lucru!Toata lumea are o imagine despre ele,scoasa parca din desenele animate ale lui Disney ,de aceea mi se pare interesant sa le transpun intr-o alta realitate,mai sumbra si mai nebuneasca.Una dintre marile mele bucurii va fi să privesc reacţia publicului la această transformare.

JB: Am înţeles că vei combina scenele filmate cu materiale de arhivă înfăţişând momente reale, filmate în timpul vacanţei de primăvară. Există ceva ce te-a surprins în acestea ?

HK: Îmi place ideea acestei vacanţe, când tinerii dispar pentru o săptămână, se destrăbălează, apoi se întorc în lumea lor, la slujbe proaste şi părinţi enervanţi. Ştiam că aşa este, de aceea nu m-a suprins.

JB: Cât timp ai petrecut în Florida pentru pre-producţie ? Se pare că te-ai documentat serios. Am auzit că ai închiriat câteva apartamente de vacanţă pentru filmări.

HK: Da, mi-a luat câteva luni să le găsesc. Mă duceam noaptea, săream gardul şi observam ce se întâmplă. Aşa am construit personajele şi situaţiile din film. E metoda mea preferată.

JB: Ţi-ai propus să faci un film care să nu intre în nicio categorie ?

HK: În general, asta fac. Încerc să creez o lume proprie. De acord, nu e uşor să faci astfel de filme. Cred, însă, că în acesta se regăsesc câteva elemente ale filmului de tineret: atmosfera, personajele, povestea…E diferit faţă de ceea ce fac de obicei.

JB: Ce impresie crezi că va face filmul asupra publicului tău obişnuit ? HK: Sincer, nu ştiu. Sper să le placă.

JB: Filmele tale sunt o radiografie a societăţii americane, însă sunt bine primite pe plan internaţional. Cum crezi că-l vor primi europenii, la care nu există această tradiţie a vacanţei de primăvară ?

HK: Cred că oricine se poate regăsi în această nebunie a tinereţii. De fapt, vacanţa de primăvară este mai mult o metaforă în film, un pretext de la care porneşte adevărata intrigă în momentul în care fetele îl întâlnesc pe personajul negativ, ‘Alien’.

JB: Muzica a jucat întotdeauna un rol important în filmele tale, scenariul conţinând indicaţii clare în această privinţă. Poţi să ne vorbeşti puţin despre muzica din acest film ?

HK: Probabil că publicul va fi suprins de coloana sonoră a filmului – este o combinaţie de muzică ambientală şi piese rap şi pop care sunt interpretate live, în cadrul scenelor.

JB: Comparativ cu celelalte filme ale tale, acesta are un buget relativ mare. În plus, tinerele actriţe au fost urmărite de paparazzi pe tot timpul filmărilor. Cum te-ai descurcat în acest nou context ?

HK: Eu sunt ca un războinic, un soldat înrolat în armata cinematografiei. Prin urmare, toate acestea fac parte din misiunea mea şi le accept. Nimic nu mă sperie când trebuie să fac un film.

JB: Ca soldat, pentru ce lupţi ?

HK: Pentru libertatea de a face filme, atâta tot.


Interviu cu James Franco

JB: James, îţi aminteşti ce te-a impresionat în primul rând la Harmony Korine ?

JF: Dintotdeauna mi-au plăcut filmele lui. Când eram în liceu, am fost să văd Kids, care a însemnat foarte mult pentru mine. Era ceva nou, extrem de interesant, altfel. De atunci, i-am urmărit toate filmele. Dar nu l-am cunoscut decât cu ocazia filmărilor la Rebel, inspirat din Rebel Without a Cause al lui James Dean. A fost extraordinar, am terminat filmările într-o zi ! Atunci am realizat că putem lucra foarte bine împreună. Într-o zi, mi-a spus: “Ce-ar fi să facem un film împreună ? Se va numi Spring Breakers. Scriu scenariul şi ţi-l trimit.”

JB: Ce a urmat ?

JF: Harmony a plecat în Florida, la Daytona, în timpul vacanţei de primăvară, ca să se inspire pentru scenariu. Când a ajuns acolo, nici urmă de tineret în vacanţă, iar recepţionista de la hotel i-a spus că de 15 ani tineretul nu mai vine acolo, să se ducă în altă parte dacă vrea să-i întâlnească. Ceea ce a şi făcut.

JB: Cum te-ai pregătit pentru rolul lui ‘Alien’ ? Este personajul negativ din film, genul de individ cu care n-ai vrea să ai de-a face.

JF: Harmony mi-a trimis o mulţime de extracte video ca să mă inspir. Vroia o voce cu accent din sud, de aceea mi-a trimis înregistrări cu Gucci Mane şi Lil Wayne. O altă sursă de inspiraţie a fost acest individ, Dangerous, pe care Harmony l-a întâlnit în Florida şi care apare şi el în film.

JB: Cum l-a găsit ?

JF: Dangerous s-a prezentat la o audiţie. Cum Harmony are un real talent la a găsi indivizi bizari şi extrem de interesanţi, imediat a văzut în Dangerous o versiune în carne şi oase a personajului din filmul său. Mi-a trimis o mulţime din cântecele sale şi apoi ne-am dus să-l cunoaştem personal şi să discutăm despre el.

JB: Prin urmare, te-ai inspirat pentru rol din viaţa unor oameni reali ? JF: Personajul meu, Alien, are ceva din Dangerous, şi anume latura sa oarecum mistică şi misterioasă, ascunsă sub aparenţa de gangster.

JB: Ca regizor, Harmony a lucrat iniţial cu non-actori. Se vede ceva din această experienţă pe platoul de filmare ?

JF: Lucrăm foarte bine împreună şi cred că-l înţeleg. Am regizat şi eu câteva filme, în care am amestecat actorii cu non-actori. Important e să le dai roluri care li se potrivesc şi să nu le ceri să spună replici precise, cum fac actorii. Acesta e cel mai greu lucru. Trebuie să-i faci să se simtă relaxaţi şi să vorbească în felul lor propriu, obişnuit. Astfel, poţi obţine nişte rezultate extraordinare, poate chiar mai bune decât cu actorii. Cu mine, Harmony a adoptat exact această tehnică şi mi-a dat câteva indicaţii, din când în când.

JB: Cum ai reacţionat la anumite cerinţe – de pildă, să cânţi în faţa mulţimii ?

JF: Nu sunt rapper şi n-am mai făcut asta niciodată, însă Harmony mi-a dat curaj. Sigur, nu cânt ca 50 Cent, dar el ştie să scoată partea bună din orice. Asta îmi dă încredere în mine. Trebuie să ai încredere în regizorul cu care lucrezi, iar Harmony excelează la acest capitol. Datorită lui, am fost în stare să fac multe lucruri pe care nu le mai făcusem niciodată, cu convingerea că va ieşi ceva bun.

JB: Care este percepţia ta despre vacanţa de primăvară şi cum crezi că se reflectă acest obicei tipic american în filmul lui Harmony ?

JF: Poate părea ciudat, dar sunt actor de 15 ani şi există experienţe pe care nu le-am trăit niciodată în realitate, ci doar prin intermediul rolurilor pe care le-am interpretat. De pildă, n-am fost la balul de absolvire a liceului, dar am jucat asta în film. Tot ce ştiu despre vacanţa de primăvară este ceea ce am văzut la MTV. Aceasta este prima mea vacanţă de genul acesta.

JB: Câteva dintre tinerele actriţe care-ţi sunt partenere în film sunt adevărate vedete pop, încă de la o vârstă fragedă. Cum a fost să lucrezi cu ele ?

JF: Grozav ! Deşi actriţele nu seamănă cu personajele pe care le interpretează, le înţeleg foarte bine, ceea ce le face să fie relaxate şi naturale. Cred că şi ele îşi doreau să facă un film ca acesta, să trăiască noi experienţe alături de oameni reali, de aceea s-au implicat foarte mult.

Interviu cu Selena Gomez

JB: În film, interpretezi singura persoană morală dintre cele patru prietene, Faith. Aşa eşti şi în realitate ?

SG: Da. Mă gândesc foarte mult înainte să fac ceva, analizez totul până în cele mai mici amănunte până să mă hotărăsc.

JB: Filmul se bazează foarte mult pe improvizaţie. Cum ţi s-a părut acest lucru ?

SG: Grozav ! Ţi se dau nişte indicaţii, un cadru şi ce personaj ar trebui să iasă, dar tu eşti cel care creezi scena şi replicile. N-am mai făcut asta niciodată şi mi-a plăcut foarte mult. Nici nu mai vreau să joc într-un film cu replici prestabilite, mi-ar fi şi greu să le memorez.

JB: În ce fel te-a schimbat experienţa de a filma Spring Breakers ?

SG: Mi-a deschis ochii şi m-a făcut să-mi fie mai puţin teamă să-mi asum riscuri. Cum am spus mai devreme, sunt genul ezitant, care gândeşte mult înainte de a face ceva, însă Spring Breakers m-a făcut să-mi ies din acest tipic.

JB: Ce ţi-a plăcut cel mai mult în colaborarea cu Harmony Korine ?

SG: Faptul că nu-ţi spune niciodată că greşeşti, e doar o chestiune de nuanţă. Îmi zicea tot timpul: “E foarte bine, dar mai adaugă şi asta.” Mi-a plăcut acest mod de a lucra, deoarece nu suport criticile, mă descurajează, pe când el făcea totul ca să mă încurajeze. Harmony este regizorul meu favorit.

Interviu cu Vanessa Hudgens

 JB: Îţi aminteşti ce ai simţit când ai citit prima oară scenariul ?

VH: Personajul meu, Candy, sub aparenţa dură ascunde o dulceaţă, o ingenuitate de fetiţă – aşa sunt şi eu. În sinea mea, mă bucur ca un copil de orice, chiar dacă afişez un zâmbet sumbru.

JB: De ce crezi că a mers Candy atât de departe, încât a ajus să fie arestată ? Ce fel de om crezi că e ?

VH: Fetele acestea sunt hotărâte să meargă până la capăt ca să obţină ce vor. Ca femei, sunt conştiente că sunt atrăgătoare şi că asta reprezintă o forţă şi sunt convinse că, dacă se arată suficient de dure şi voluntare, lumea le va lua în serios. Împreună, ele cred că pot cuceri lumea.

JB: Probabil că unii dintre fanii tăi nu au văzut filmele lui Harmony. Eşti curioasă ce vor crede aceştia despre personajul tău ? Te-ai gândit la asta în timpul filmărilor ?

VH: Întotdeauna mi-am dorit să fac lucruri noi, deosebite. Îmi doresc ca oamenii să vadă filmul şi să zică: “Ei, drăcie ! Asta era Vanessa Hudgens?” Oricum, nu poţi să faci ceva care să placă tuturor. De aceea, trebuie să faci ce-ţi face ţie plăcere.

Interviu cu Ashley Benson

JB: Ashley, cât de multe ştiai despre Harmony Korine înainte să accepţi rolul ?

AB: Foarte puţine. Ştiam că regizase Kids, dar nu-l văzusem. Însă când menţionam numele lui, toată lumea exclama: “E extraordinar ! Filmele lui nu seamănă cu nimic din ce am văzut până acum, sunt atât de deosebite !” Asta m-a incitat. Într-adevăr, Harmony este foarte special, n-am mai lucrat cu un regizor ca el.

JB: Vanessa Hudgens vorbea despre libertatea pe care Harmony i-a acordat-o la filmări. Consideri că această ocazie s-a ivit într-un moment propice carierei tale şi că ţi se potriveşte ?

AB: Da. Închipuiţi-vă că Harmony mi-a spus la un moment dat: “Nu trebuie să spui nimic pentru scena asta, vreau doar s-o exprimi din priviri.” Timp de trei sau patru minute, a filmat expresiile faciale ale tuturor, care spuneau exact întreaga poveste.

JB: Crezi că fanii tăi obişnuiţi vor reuşi să intre în atmosfera creată de Harmony Korine ?

AB: Unii dintre ei, da. Nu cei foarte tineri, dar celor mai maturi le va plăcea cu siguranţă. După părerea mea, e dificil să nu-ţi placă filmul – este atât de realist ! Nici unul dintre actorii care joacă în acest film n-au fost vreodată într-o astfel de vacanţă, de aceea filmul ne-a deschis ochii – ne gândeam “Wow, aşa se întâmplă în realitate !” Harmony s-a străduit ca totul să fie conform realităţii. Oricine vede acest film şi care a fost într-o astfel de vacanţă va simţi acest lucru. Sunt bucuroasă că l-am cunoscut pe Harmony, este un regizor cu totul aparte, care face filme de dragul artei, nu pentru a aduce încasări.

JB: Care e povestea personajului tău ? Cine este Brit ?

AB: Este o fată care a crescut într-un oraş de provincie şi care nu vrea să fie ca toată lumea. Cred că acesta este motivul pentru care intră în bucluc – îşi doreşte să iasă din rutină cu orice preţ. Se simte sufocată şi ar face orice ca să fie fericită. Când îl întâlneşte pe Alien, este fascinată de el, deoarece are bani şi tot ceea ce visase ea vreodată. De aceea, e amuzată de ideea de a-şi petrece vacanţa de primăvară cu el şi cu toţi acei oameni ciudaţi. E o experienţă pe care n-a mai avut-o până acum. Este o fată care ştie ce vrea şi cu adevărat liberă.

JB: Seamănă cu tine ?

AB: Straniu, dar când am citit scenariul am găsit o mulţime de asemănări între mine şi Brit. Managerul meu chiar mi-a spus: “Eşti chiar tu, cu unele trăsături exagerate.”

Interviu cu Rachel Korine

 JB: Rachel, îţi aminteşti când soţul tău, Harmony Korine, ţi-a vorbit prima oară despre acest proiect ?

RK: Îmi spusese că ar vrea să facă un film pe acest subiect. În urmă cu un an, chiar în timpul vacanţei de primăvară, i-am zis: “Ar trebui să te duci acum în Florida şi să nu te mai întorci până nu termini scenariul.” Şi aşa a şi făcut.

JB: Harmony mi-a spus că îi place să lucreze cu membri ai familiei deoarece are nevoie de suport în timpul procesului de creaţie. Tu ai lucrat cu el în numeroase ocazii…

RK: De când suntem împreună, am fost implicată în toate proiectele lui. Dacă nu există un rol pentru mine, atunci fac fotografii. Într-adevăr, îi place să lucreze cu familia şi prietenii. Unii dintre prietenii noştri din Nashville joacă în acest film.

JB: Ai avut ocazia să joci alături de James  Franco şi câteva actriţe binecunoscute la Hollywood actresses. Cum a fost ?

RK: Foarte natural. James era atât de bun în rolul lui Alien, încât uitasem că e actorul James Franco. M-am simţit foarte bine. Iar fetele au fost drăguţe şi nostime, aşa că ne-am împrietenit imediat.

JB: Tu şi soţul tău vă comportaţi diferit pe platoul de filmare ?

RK: Acolo suntem amândoi foarte concentraţi şi preocupaţi de ceea ce facem. El este regizorul şi fac tot ceea ce zice el, nu este ca în viaţa de zi cu zi.

JB: A fost clar de la început ce rol o să joci ?

RK: Da. Nu ştiu exact de ce, aceasta părea varianta optimă. Cum Selena îşi doera neapărat rolul lui Faith, mă bucur că lucrurile au ieşit aşa.

JB: Aceasta este prima oară când Harmony Korine combină non-actori cu vedete de la Hollywood. I-a schimbat acest lucru maniera de a lucra ?

RK: Nu, deloc. De data aceasta, a avut mai multe elemente de luat în consideraţie, iar rezultatul este foarte interesant. A fost o tranziţie pentru el, dar cred că şi pentru tinerele actriţe.

JB: Cum crezi că vor primi fanii lui Harmony acest film, care este deosebit de celelalte filme ale sale ?

RK: Foarte diferit, într-adevăr.Cred, însă, ca fanii lui Harmony vor recunoaşte câteva dintre elementele care formează amprenta sa caracteristică.

JB: Cum ar fi improvizaţia…

RK: Nu ştiu cum reuşeşte Harmony, dar de fiecare dată când face un film, personajele sale par să intre în scenă singure şi totul merge strună.

JB: Cum ai descrie experienţa de a filma în St. Petersburg, Florida ?

RK: Mi-a plăcut foarte mult. Dacă e un loc în care să petreci şase săptămâni, acela e Florida. Şi e bine să experimentezi din toate câte ceva şi să cunoşti oameni cât mai diferiţi.

Niciun comentariu: