Pagini

Devoratori Online

joi, 20 martie 2014

Divergent- 2014


 Marturisesc ca am asteptat cu nerabdare acest film, cred ca de vreo 2 ani si jumatate de cand am cumparat cartea si am citi-o pe nerasuflate.Cu alte cuvinte, parerea mea este foarte subiectiva. Deci daca nu sunteti multumiti de film, imi cer scuze, dar eu chiar il apreciez.
Actiunea este plasata intr-un viitor destul de indepartat, dupa un razboi ce a omorat majoritatea populatiei.
Chicago este singurul oras care mai este populat. Scietatea este schimbata total fata de cea din zilele noastre.  Cetatenii orasului erau impartiti in 5 factiuni.
O sa explic un pic procesul de selectie a factiuni si voi revenii la numele factiunii si cam ce reprezenta fiecare.
La 16 ani fiecare copil trebuia sa isi aleaga factiunea. Desi era nascut si crescut in spiritul uneia dintre ele trebuia sa faca propria alegere bazata pe testul de orientare sustinut inainte de alegerea propriuzisa care ii revenea doar copilului, alegerea nu putea fi influentata de nimeni si nimic, nici macar de testul de orientare.
Factiunile erau urmatoarele:
-Abnegatia-cei din abnegatie erau un fel de binefacatori absoluti, care refuzau sa se puna pe ei inaintea altora, semnele lor distinctive erau hainele gri spalacite si purtate foarte mult
-Candoarea- cei din candoare promovau adevarul, asa ca erau liberi sa spuna tot ce gandeau. Candoarea se imbraca in alb si negru, in tinute office de preferat.
-Eruditia- acestia erau inventatorii societatii, erau un fel de tocilari supradotati care isi petreceau toata ziua in laboratoare. Preferau halatele de om de stinta, iar albastrul era culoarea lor.
-Neinfricare: erau cei care pazeau orasul, faceau tot ce puteau ca sa arate ca sunt neinfricati. Se imbraa in negru, poate si putin grena, tind sa para un grup de rockeri, ceea ce am iubit la ei.
-Prietenia: ei erau visatorii, se ocupau cu  munci ale campului, cresteau animale si erau foarte fericiti cu statutul lor. Au aparenta unor hippieoti adevarati. Poarta culori naturale de pamant si au o atitudine foarte deschisa si iubitoare.
O avem in prim plan pe Tris o adolescenta de 16 ani ce trebuie sa isi aleaga factiunea. Ea face parte din Abnegatie. Testul ei de orientare iese neconcludent, in loc de o singura factiunea ea are o afinitate pentru trei dintre ele: abnegatie, eruditie si neinfricare. Cea care s-a ocupat de simularea ei pare foarte ingrijorata. Tris nu intelegea motivul, dar are si ea destule griji legate de factiunea pe care ar trebui sa o aleaga. In final face o alegere spontana si se duce la  neinfricarea.
De acum incepe greul, trebuie sa faca fata provocarilor aduse de antrenamentul spre a deveni o neinfricata adevarata. Daca dadea gresi risca sa ramana fara factiune( tradus societatii din zilele noastre, cersetor).
Subiectul filmului este foarte interesant, mereu am fost atrasa de lumile utopice, iar aceasta este una pe cinste!
Filmul devine si mai interesant, el nu prezinta doar drama unei adolescente smulese din caminul ei, se axeaza pe pornirea unei revolte in societate si pe modul in care Tris lupta pentru a isi apara familia, factiunea dar si propria ei viata.
Cred ca este un film foarte bine realizat, nu il recomand pentru efectele vizuale, care sunt foarte bune de altfel, nici pentru scenele de lupta, ci pentru mesajul care este adresat societatii de astazi si care trage un semnal de alarma in legatura cu dispariatia bunatatii si a omeniei din viata de zi cu zi.

PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto

Un comentariu:

Anonim spunea...

Chiar unul dintre cele mai dezamagitoare filme pe care le-am vazut si pe departe cel mai slab din acest an 2014 (pana acum).Foarte bine ca ai citit cartea dar nu intotdeauna un film se ridica la nivelul cartii.Aproape ca era sa adorm la acest film, am tot asteptat ceva care sa ma tina cu ochii atintiti pe ecran dar degeaba si finalul nu mai venea,sa vad sfaristul acestei torture numite Divergent.
Nota 4/10, cu indulgenta.