Pagini

Devoratori Online

marți, 11 martie 2014

Downton Abbey


Am terminat zilele trecute primele 4 sezoane din acest serial, pe care l-am inceput acum 2 ani cred......
Am vazut primele 2 episoade si m-am lasat...in momentul ala cred ca eram in cautarea altui gen de serial, dar acum o luna,o luna jumate, nu stiu de ce,  am vrut sa il continui, asa ca l-am reluat.
Serialul spune povestea familiei  Crawley, care facea parte din inalta societate a Angliei, din perioada 1912 pana in 1923.
Mi s-a parut foarte interesant cum sunt expuse schimbarile aduse de Primul Razboi Mondial, dorinta femeii de a se afirma, problemele legate de mostenirea titlului nobiliar.
In paralel sun prezentate si vietile servitorilor, framantarile paturii sociale de jos, incercarea ascensiunii in societate.
Intriga este reprezentata de viata familiei  Crawley si a servitorilor dupa scufundarea Titanicului,in aprilie 1912, la bordul caruia se afla mostenitorul familiei. Se pune accentul asupra necesitatii existentei unui mostenitor de sex masculin pentru titlu si pentru mosia Grantham.
Contele și contesa, care aveau trei fiice și niciun fiu, au aranjat pentru fiica lor cea mare,Lady Mary să se căsătorească cu verișorul ei, fiul moștenitorului prezumtiv de atunci. Dispariția celor doi moștenitori în scufundarea Titanicului a distrus planurile și a adus în joc un văr îndepărtat ,  avocat din Manchester ca moștenitor  al averii.
Am fost fermecata de atmosfera aceea, un pic batoasa, plina de etichete si obiceiuri, de tranzitia societatii de dupa razboi la obiceiuri noi, mai putin sofisticate, dar nu in ultimul rand de costume.
Serialul este foarte bine realizat, nu are greseli sau probleme in a reda lumea secolului trecut. Actorii sunt geniali, mai ales de Maggie Smith,care o interpreteaza pe mama contelui, si care joaca intr-un mod absolut exceptional.
Sper ca am fost cat de cat convingatoare.....eu va sfatuiesc sa va uitati la acest serial, pentru a va imbogatii cunostintele despre secolul trecut.
Cei pasionati de istorie, de povesti de dragoste de genul celor scrise de  Jane Austin si cei pasionati de moda ( puteti observa evolutia modei timp de 10 ani, de la corsete si rochii pudice, pana la moda din perioada interbelica) sunt sfatuiti sa se apuce de acest serial! Nu este prezentat nimic palpitant  sau comic, asa ca nu este un serial recomandat, daca nu aveti rabdare se intrati in atmosfera....

2 comentarii:

meduza spunea...

Mi-ar plăcea și mie să mă uit :D Poate în vară când o să am tot timpul din lume. Mersi de recomandare, eu sunt pasionată de istorie, așa că acest serial e pe placul meu ;;)

IoanaBrtk spunea...

Cu placere..poate o sa fac o postare despre seriale istorice....am urmarit cateva :3