In opinia actorilor cu dizabilităţi, faptul că personajele cu o stare de sănătate asemanatoare cu a lor sunt jucate de actori care sunt complet sanatosi e o nedreptate. “Daţi-ne şi nouă o şansă!”, spun ei. Reacţia a fost stârnită după ce un actor care poate merge a fost distribuit în rolul unui personaj care foloseşte scaunul cu rotile pentru a se deplasa în noul serial “Ironside”, un remake după o producţie a anilor 1960. “Ironside” va avea premiera în toamnă la canalul NBC. Faţă de filmul original, acţiunea a fost mutată din San Francisco în New York, iar personajul principal, care e paraplegic, a devenit afro-american. Rolul va fi jucat de Blair Underwood.(Foto)
Pe de altă parte, există serialul “The Michael J. Fox Show” în care e vorba despre lupta reală a actorului cu boala Parkinson, care afectează sistemul nervos şi cauzează tremurat şi limitează controlul mişcărilor. Michael J. Fox are un rol important şi în serialul “The Good Wife”, unde e avocatul Louis Canning, adesea pledând în opoziţie faţă de echipa de reprezentanţi legali din rolurile principale. În film, personajul său are de asemenea o boală care-l face să se mişte necontrolat şi de care se foloseşte adesea pentru a încerca să câştige simpatia juraţilor sau a judecătorului, căci personajul său e unul manipulator.
Tobias Forrest, actor şi solist rock, care a devenit paraplegic cu 15 ani în urmă după un accident în timpul unei scufundări, a spus că îi apreciază pe producătorii serialului „Glee” fiindcă l-au chemat la probe pentru rolul obţinut în final de McHale. „În definitiv, ceea ce doresc e să pot fi lăsat să dau probe. Şi dacă e un personaj atât de apropiat de situaţia mea, atunci ocazia de a ajunge la probă pentru a-i putea convinge să-mi dea rolul e tot ce cer”, a spus Forrest.Discriminare nu e cuvântul folosit pentru a explica de ce actorii cu dizabilităţi nu capătă prea multe roluri, ci se foloseşte cuvântul excludere. Pam Dixon, care se ocupă de distribuţia actorilor în filme independente, a subliniat că s-au făcut progrese în ceea ce priveşte includerea actorilor cu dizabilităţi, dar mai este încă o cale lungă. Un obstacol e acela că astfel de actori nu sunt uşor de găsit, căci biroul lor de reprezentare din Los Angeles a fost închis. Dixon a precizat că spera ca lansarea site-ului ActorsAccess.com în această vară să ofere o soluţie, căci acolo se vor putea înregistra toţi actori, iar ceea ce îi va departaja va fi doar măsura talentului. Un alt obstacol e acela că nu sunt scrise multe roluri de personaje cu dizabilităţi. Pe de o parte, uni dintre actorii cu dizabilităţi ar vrea o şansă să dea probe şi pentru personaje care nu au fost scrise astfel, dar, dacă ei demonstrează că le pot juca mai bine decât alţii, personajele să fie modificate. Pe de altă parte, actorii cu dizabilităţi sunt conştienţi că scenariştii tind să scrie despre ceea ce cunosc, aşa că dacă vor mai multe personaje cu dizabilităţi, trebuie să-i lase pe scenarişti să le cunoască vieţile şi problemele şi felul în care se descurcă în diverse situaţii.
Un comentariu:
Toti oamenii sunt egali,indiferent de dizabilitatile lor.
Trimiteți un comentariu