Pagini

Devoratori Online

marți, 31 decembrie 2013

Campionii lui 2013


Sunt rari anii în care pe ultima sută de metri au loc răsturnări interesante în topul general al încasărilor. Iată că Hobbitul: Dezolarea lui Smaug face ca 2013 să fie unul dintre aceştia, filmul lui Peter Jackson având toate şansele să urce pe prima poziţie până la sfârşitul lui decembrie. Cum distribuitorii de film intră în vacanţă în această perioadă şi nu mai comunică cifrele obţinute de premierele lor decât în ianuarie, vom afla de-abia în 2014 dacă Hobbitul 2 a devenit filmul acestui an în România. Iată până atunci clasamentul pe primele 51 de săptămâni, în funcţie de încasări, dar şi de numărul de spectatori, ca să nu dezavantajăm filmele ce nu au beneficiat de preţul mai mare al biletelor la proiecţiile 3D. 

  • Thor: Întunericul
4,67 milioane lei încasări, 221.675 de spectatori Laurii clasamentului intermediar merg la Zeul tunetului adus pe ecrane de studiourile Marvel, dar tare ne e teamă că ei vor fi şterpeliţi de Bilbo, care mai are la dispoziţie aproape o săptămână pentru a acoperi o diferenţă de doar câteva mii spectatori. În orice caz, noile aventuri ale lui Thor (Chris Hemsworth) arată că publicul din România nu se sincronizează cu cel american: sequelul regizat de Alan Taylor s-a clasat în topul din SUA de-abia pe locul 12.
  • Furios şi iute 6
4,4 milioane lei încasări, 266.458 de spectatori Este filmul cu cele mai multe bilete vândute în 2013, dar şi el ar putea fi întrecut de Hobbitul 2, mai ales că între 27 şi 29 decembrie românii ies din amorţeala Sărbătorilor şi îşi condimentează programul cu vizite la cinema. Furios şi iute 6 reconfirmă eficienţa uneia dintre cele mai populare francize din toate timpurile şi, deşi un sequel a trebuit amânat din cauza morţii starului Paul Walker, totul arată foarte bine pentru seria Universal. Ceva ne spune că în 2015, când va fi lansat Furios şi iute 7, mulţi vor vrea să vadă filmul nu doar pentru spectaculoasele cascadorii cu maşini, ci şi pentru a descoperi cum au rezolvat producătorii problema dispariţiei unui actor principal la jumătatea filmărilor.
  • Hobbitul: Dezolarea lui Smaug
4,39 milioane lei încasări, 213.887 de spectatori A avut cel mai bun debut al lui 2013 şi are toate şansele să urce pe primul loc în ambele clasamente, cel în funcţie de încasări şi cel în funcţie de numărul de bilete vândute, până pe 31 decembrie. La sfârşitul duminicii trecute filmul lui Peter Jackson reuşise performanţa să aibă 213.887 spectatori în doar zece zile de la premieră, fără să beneficieze de o consistentă perioadă de proiecţii în avanpremieră. Lui Bilbo îi mai trebuie mai puţin de 53.000 de spectatori pentru a deveni cel mai popular film al anului în România şi doar aproximativ 14.000 de bilete vândute pentru a deveni premiera cu cele mai mari încasări.
  • Iron Man 3
4,04 milioane lei încasări, 200.579 de spectatoriEste cel mai popular film în Statele Unite şi a strâns un total mondial de 1,21 miliarde de dolari, dar în România se clasează de-abia pe locul patru. Chiar şi aşa, filmul consolidează imperiul cinematografic construit din studiourile Marvel şi arată că suntem încă departe de declinul popularităţii producţiilor cu supereroi.
  • Now You See Me: Jaful perfect
3,69 milioane lei încasări, 211.174 de spectatori Recunoaştem că ne-a surprins pofta românilor de a vedea acest film pe care noi l-am notat cu şase stele din zece. Din nou se confirmă dorinţa conaţionalilor noştri pentru escapism la cinema sau vechea fascinaţie a lumii magiei, în stare să ridice întrebarea: oare cum a fost posibil? A fost posibil cu ajutorul unui scenariu care îşi ia multe libertăţi, cu o distribuţie interesantă şi câteva răsturnări de situaţie surprinzătoare. Se pare că aceasta este formula pentru a intra în onorantul club al premierelor cu peste 200.000 de bilete vândute de-a lungul anului.
  • Gravity 3D: Misiune în spaţiu
3,55 milioane lei încasări, 165.222 de spectatori Locul şase în topul marilor succese ale lui 2013 îi revine acestui film atipic care, deşi cu doar două personaje, a reuşit să atragă atenţia amatorilor de cinema cu ajutorul efectelor speciale ieşite din comun şi al tehnologiei 3D ireproşabile. Sunt toate şansele să ne reîntâlnim cu Gravity pe 16 ianuarie, când se anunţă nominalizările la premiile OscarFilmul lui Alfonso Cuaron are toate şansele să primească o nominalizare la Cel mai bun film.
  • Marele Gatsby
3,32 milioane lei încasări, 163.392 de spectatoriAm putea spune că 2013 uimeşte cu varietatea campionilor. Cea mai neaşteptată prezenţă în top este Marele Gatsby, ecranizare modernistă după romanul lui F. Scott Fitzgerald, cu Leonardo DiCaprio în rolul titular. Nu ne-am fi aşteptat ca peste 163.000 de români să meargă în exuberanţii ani '20 aduşi pe ecran de Buz Luhrmann, dar prezenţa acestui blockbuster atipic în preferinţele spectatorilor din ţară nu poate decât se ne bucure: dovedeşte că cinefilul român poate fi fascinat şi de altceva decât fantasy-uri colorate, urmăriri cu maşini şi dezlănţuiri robotice. Bravo!

Sursa


3 comentarii:

Diana N. Mirancea spunea...

Furios si Iute 6 + Marele Gatsby? Merita pe deplin <3

Unknown spunea...

Am vazut doar ultimele 3 filme si pot spune ca sunt geniale.Fiecare dintre ele merita vazute."Now You See Me" este genial,un subiect foarte bun."Gravity",despre supravietuire si "Marele Gatsby" despre iubire.O sa ma uit si la celelalte filme.

AliceNeko spunea...

Sunt filme bune toate, chiar merita!